Hobotnica iz pod peke

Hobotnica iz pod peke
februar 4, 2017 pikantadmin

Sestavine:

za približno 8 oseb

  • 3 kg hobotnice (sveže ali zamrzjene)
  • 2 kg krompirje
  • 2 papriki
  • 3 korenčke
  • 3 paradižnike
  • 2 čebuli
  • 1 cel česen
  • 2 lovorjeva lista
  • rožmarin
  • žlička mlete paprike
  • poper (po okusu)
  • sol (po okusu)
  • 1 dcl olivnega olja
  • 1 dcl bela suhega vina
  • kapre in inčuni (po okusu).
  • 1 narezana limona

Priprava:
Edini način, da hobotnica ostane mehka je, da jo pokuhamo. Manjše hobotnice do 1 kg kuhamo v vreli vodi do 10 minut, tiste nad 1 kg pa 15 do 20 minut.

Ko pokuhamo hobotnico, jo položimo v naoljen pekač ter obložimo z večjimi kosi zelenjave in krompirjem. Vse skupaj začinimo in premešamo zelenjavo, dolijemo olje in vino. Hobotnico pustimo na dnu.

Že pripravljeno žerjavico naložimo na pokrov – zvon ter pod pekač, če pri peki uporabimo tronožec. V kolikor pečemo v peči ali kaminu, pekač položimo direktno na ploščo. Pečemo 40 minut, dvignemo zvon ter obrnemo hobotnico, da se popeče še na drugi strani, zelenjavo pa premešamo.

Nato pečemo še 30 do 40 minut (odvisno od velikosti hobotnice).