Okusi mediterana druga izdaja

12,10 z DDV

Ni na zalogi

Želite biti obveščeni, ko bo izdelek ponovno na voljo?

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 12,10 Kategorija:

Opis

Namaz iz pečenih jajčevcev, hobotnica po otoško, škampi na buzaro, brodet s česnovimi kruhki, polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami, črna rižota z lignji ali sipami … smo vam v misli priklicali omamne vonjave?  To je le peščica jedi iz cele palete mediteranskih okusov, za katere boste recepte našli v novi tematski izdaji. Mediteranci v hrani uživajo, saj je polna odličnih sestavin, njihov način prehranjevanja pa velja za enega najbolj zdravih. Knjiga s trdimi platnicami ima 96 strani.

Kazalo

UVOD

  1. Sredozemska kuhinja

PRIGRIZKI IN PREDJEDI

  1. Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo
  2. Majhne česnove pice s svežim paradižnikom
  3. Špinačni žepki s kozjim sirom in pinjolami
  4. Namaz iz pečenih jajčevcev
  5. Kozice s česnom

SOLATE

  1. Solata s kozjim sirom
  2. Krompirjeva solata s hobotnico in stročjim fižolom
  3. Solata s fižolom in muškatno hobotnico
  4. Niška solata s tuninimi pogačicami
  5. Grška solata

JUHE, ENOLONČNICE IN BRODETI

  1. Gaspačo
  2. Pikantna mediteranska juha z zelenjavnimi blazinicami
  3. Maroška čičerkina juha
  4. Genovska mineštra
  5. Gosta ribja juha
  6. Francoska ribiška juha
  7. Ribja »popara«
  8. Brodet s česnovimi kruhki
  9. Sipe s fižolom
  10. Hobotnica po otoško

RIBE IN MORSKI SADEŽI

  1. Zapečena hobotnica s krompirjem pod peko
  2. Dušeni lignji
  3. Nadevani lignji z riževim nadevom
  4. Morsko cvrtje
  5. Škampi na buzaro »na belo«
  6. Pečeni inčuni s česnovo in pikantno omako
  7. Inčuni po abruško
  8. Sardele v parmezanovi skorjici
  9. z omako iz svežega paradižnika
  10. Nabodala iz sardel na žaru z zeleno omako
  11. Sardele v marinadi
  12. Skuša s pomarančno solatko
  13. Tuna na žaru s solato iz rukole
  14. Tuna s paradižnikom
  15. Brancin v soli
  16. Brancin z janeževim žganjem
  17. in koromačevo majonezo
  18. Orade in kozice z agrumi
  19. Pečena orada s katalonsko solato
  20. Pečeni ribon s kremo iz bazilike
  21. Morski list s češnjevci in maslenim krompirjem
  22. Škarpina s krompirjem, pečena v pečici
  23. Škarpina in škarpinina bistra juha
  24. Morska žaba na nabodalu s slanino in paradižniki
  25. Osličevi fileji s češnjevci in bučkami s cvetovi
  26. Romb z zelenjavo, pečen v pečici
  27. Trilja s timijanom v foliji

MESNE JEDI

  1. Piščančja ponev s slanino
  2. Piščančja tagina
  3. Piščančji fileji s solato iz čičerke
  4. Puranji fileji in bulgurjeva solata z granatnim jabolkom
  5. Puranji kebab
  6. Kunec v limonovi marinadi
  7. Jagnjetina z žara z nadevanimi jajčevci in omako tzatziki
  8. Polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami
  9. Pečen jagenjček po grško
  10. Goveji lonec po provansalsko
  11. Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
  12. Pečene svinjske zarebrnice s koromačem in krompirjem

BREZMESNE JEDI

  1. Pečen fižol s paradižnikom po grško
  2. Zelenjavni ragu
  3. Nadevan paradižnik s špinačo in ovčjim sirom
  4. Zloženka z jajčevci in paradižnikom
  5. Nadevani bučkini cvetovi z olivnim prelivom
  6. Mediteranska zelenjava s sardinami
  7. Polnjene bučke v pečici
  8. Topel ovčji sir v začimbni marinadi
  9. Špinačna fritaja s paradižnikom in rikoto
  10. Špinačna pita s feta sirom in zelišči
  11. Tortilja s papriko, olivami in mocarelo

RIŽ, KUSKUS IN TESTENINE

  1. Piščančji pilav
  2. Paelja
  3. Črna rižota z lignji ali sipami
  4. Rižota s porom in rakci
  5. Kuskus z ribami in morskimi sadeži
  6. Rezanci z mečarico in jajčevci
  7. Rezanci z morskimi sadeži po špansko
  8. Špageti s sardelami, inčuni in pinjolami
  9. Pečena polenta s špinačo in kozjim sirom

KRUH

  1. Francoski kruh z olivami
  2. Piade
  3. Kruhki s čebulo in slanimi sardelami
  4. Pica z inčuni, artičokami, olivami in kaprami

SLADICE

  1. Zdrobovov kolač z medom, oreščki in rozinami
  2. Medena skutina pita
  3. Karamelna krema
  4. Mandulat
  5. Baklava z mandljevim nadevom

Recept iz te izdaje:

Namaz iz pečenih jajčevcev

 

SESTAVINE:

2 jajčevca

strok česna

1 dl navadnega jogurta

sok polovice limone

grobo narezan zelen čili

žlička mletega koriandra

malo olja

sol in poper

oljčno olje za pokapanje

lepinja ali piada* za postrežbo

 

PRIPRAVA

1. Najprej pripravimo in segrejemo žar. Na vroči žerjavici spečemo cela jajčevca tako, da koža potemni, meso pa postane mehko.
Ohladimo ju v skledi. Jajčevce lahko spečemo tudi v pečici (20 minut) ali v vroči ponvi. Ko se jajčevca ohladita, ju olupimo in meso grobo narežemo.

2. Skupaj z jogurtom, limonovim sokom, česnom, čilijem, koriandrom in oljem damo meso jajčevcev v sekljalnik in vse skupaj začinimo še s soljo in poprom.
Sesekljamo v gladek namaz, ki ga damo v skledo in pokapljamo še z malo olja. Če želimo namaz s koščki, jajčevce, česen in čili narežemo na roke in jih nato zmešamo s preostalimi sestavinami.

3. Postrežemo z lepinjo ali podobnim ploščatim kruhom, ki ga prav tako pogrejemo na žaru.

*Piada je tradicionalen italijanski tenek kruh, pečen v ponvi (glej recept na strani 89).

Nakupovalna košarica