Namaz iz pečenih jajčevcev, hobotnica po otoško, škampi na buzaro, brodet s česnovimi kruhki, polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami, črna rižota z lignji ali sipami … smo vam v misli priklicali omamne vonjave? To je le peščica jedi iz cele palete mediteranskih okusov, za katere boste recepte našli v novi tematski izdaji. Mediteranci v hrani uživajo, saj je polna odličnih sestavin, njihov način prehranjevanja pa velja za enega najbolj zdravih. Knjiga s trdimi platnicami ima 96 strani.
Kazalo
UVOD
- Sredozemska kuhinja
PRIGRIZKI IN PREDJEDI
- Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo
- Majhne česnove pice s svežim paradižnikom
- Špinačni žepki s kozjim sirom in pinjolami
- Namaz iz pečenih jajčevcev
- Kozice s česnom
SOLATE
- Solata s kozjim sirom
- Krompirjeva solata s hobotnico in stročjim fižolom
- Solata s fižolom in muškatno hobotnico
- Niška solata s tuninimi pogačicami
- Grška solata
JUHE, ENOLONČNICE IN BRODETI
- Gaspačo
- Pikantna mediteranska juha z zelenjavnimi blazinicami
- Maroška čičerkina juha
- Genovska mineštra
- Gosta ribja juha
- Francoska ribiška juha
- Ribja »popara«
- Brodet s česnovimi kruhki
- Sipe s fižolom
- Hobotnica po otoško
RIBE IN MORSKI SADEŽI
- Zapečena hobotnica s krompirjem pod peko
- Dušeni lignji
- Nadevani lignji z riževim nadevom
- Morsko cvrtje
- Škampi na buzaro »na belo«
- Pečeni inčuni s česnovo in pikantno omako
- Inčuni po abruško
- Sardele v parmezanovi skorjici
- z omako iz svežega paradižnika
- Nabodala iz sardel na žaru z zeleno omako
- Sardele v marinadi
- Skuša s pomarančno solatko
- Tuna na žaru s solato iz rukole
- Tuna s paradižnikom
- Brancin v soli
- Brancin z janeževim žganjem
- in koromačevo majonezo
- Orade in kozice z agrumi
- Pečena orada s katalonsko solato
- Pečeni ribon s kremo iz bazilike
- Morski list s češnjevci in maslenim krompirjem
- Škarpina s krompirjem, pečena v pečici
- Škarpina in škarpinina bistra juha
- Morska žaba na nabodalu s slanino in paradižniki
- Osličevi fileji s češnjevci in bučkami s cvetovi
- Romb z zelenjavo, pečen v pečici
- Trilja s timijanom v foliji
MESNE JEDI
- Piščančja ponev s slanino
- Piščančja tagina
- Piščančji fileji s solato iz čičerke
- Puranji fileji in bulgurjeva solata z granatnim jabolkom
- Puranji kebab
- Kunec v limonovi marinadi
- Jagnjetina z žara z nadevanimi jajčevci in omako tzatziki
- Polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami
- Pečen jagenjček po grško
- Goveji lonec po provansalsko
- Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
- Pečene svinjske zarebrnice s koromačem in krompirjem
BREZMESNE JEDI
- Pečen fižol s paradižnikom po grško
- Zelenjavni ragu
- Nadevan paradižnik s špinačo in ovčjim sirom
- Zloženka z jajčevci in paradižnikom
- Nadevani bučkini cvetovi z olivnim prelivom
- Mediteranska zelenjava s sardinami
- Polnjene bučke v pečici
- Topel ovčji sir v začimbni marinadi
- Špinačna fritaja s paradižnikom in rikoto
- Špinačna pita s feta sirom in zelišči
- Tortilja s papriko, olivami in mocarelo
RIŽ, KUSKUS IN TESTENINE
- Piščančji pilav
- Paelja
- Črna rižota z lignji ali sipami
- Rižota s porom in rakci
- Kuskus z ribami in morskimi sadeži
- Rezanci z mečarico in jajčevci
- Rezanci z morskimi sadeži po špansko
- Špageti s sardelami, inčuni in pinjolami
- Pečena polenta s špinačo in kozjim sirom
KRUH
- Francoski kruh z olivami
- Piade
- Kruhki s čebulo in slanimi sardelami
- Pica z inčuni, artičokami, olivami in kaprami
SLADICE
- Zdrobovov kolač z medom, oreščki in rozinami
- Medena skutina pita
- Karamelna krema
- Mandulat
- Baklava z mandljevim nadevom
|
Recept iz te izdaje:
Namaz iz pečenih jajčevcev
SESTAVINE:
2 jajčevca
strok česna
1 dl navadnega jogurta
sok polovice limone
grobo narezan zelen čili
žlička mletega koriandra
malo olja
sol in poper
oljčno olje za pokapanje
lepinja ali piada* za postrežbo
PRIPRAVA
1. Najprej pripravimo in segrejemo žar. Na vroči žerjavici spečemo cela jajčevca tako, da koža potemni, meso pa postane mehko.
Ohladimo ju v skledi. Jajčevce lahko spečemo tudi v pečici (20 minut) ali v vroči ponvi. Ko se jajčevca ohladita, ju olupimo in meso grobo narežemo.
2. Skupaj z jogurtom, limonovim sokom, česnom, čilijem, koriandrom in oljem damo meso jajčevcev v sekljalnik in vse skupaj začinimo še s soljo in poprom.
Sesekljamo v gladek namaz, ki ga damo v skledo in pokapljamo še z malo olja. Če želimo namaz s koščki, jajčevce, česen in čili narežemo na roke in jih nato zmešamo s preostalimi sestavinami.
3. Postrežemo z lepinjo ali podobnim ploščatim kruhom, ki ga prav tako pogrejemo na žaru.
*Piada je tradicionalen italijanski tenek kruh, pečen v ponvi (glej recept na strani 89).
|