Praktični in preizkušeni recepti za odlične jedi, ki jih pripravimo v enem loncu: juhe, obare, golaži, jedi s fižolom, brodeti ter druge mesne, zelenjavne in morske enolončnice, ki jih imamo najraje!
Izdaja v knjižni obliki ima trde platnice in je brez oglasov, zato boste z njo zagotovo navdušili, če jo boste komu podarili.
Kazalo
BREZMESNE JUHE IN ENOLONČNICE
Jušne osnove
Bučna juha s čilijem in kislo smetano
Krepka grahova juha s porom
Grahova juha z luštrekom
Fižolova juha s korenjem po indijsko
Čičerkina juha po tunizijsko
Sojina juha
Koruzna juha s čilijem
Lečna juha
Čebulna juha s pivom in popečenimi kruhki
Jesenska porova juha s krompirjem
Juha iz sladkega krompirja
s popečenimi česnovimi kruhki
Šelinka (zelenina juha)
Juha iz kolerabic z zdrobom in bučnim oljem
Korenčkova juha s koriandrom
Korenčkova juha z rdečo lečo
Juha z bučkami in paradižnikom
Bučkina juha s krompirjem in sirom
Špinačna kremna juha
Koprivna juha
Beluševa juha
Šampinjonova kremna juha
Zelenjavna juha s pestom
Brokolijeva juha s sirovim toastom
Pikantna juha iz rdeče paprike s tzatzikijem
Zeleni gaspačo s kumaro, avokadom in meto
Hladna paradižnikova juha in kruhki
z olivnim namazom
Cvetačna juha z bučo in fižolom
Ričet brez mesa
Močna zelenjavna mineštra
Spomladanska mineštra
Zelenjavna enolončnica z mešanimi stročnicami
Lečna mineštra s topinamburjem
Argentinska enolončnica v buči
Gobova obara
Kremasti ješprenjček z bučo
Bučni kari s čičerko
Vegetarijanski čili
ZELENJAVNE JUHE Z MESOM ALI RIBO
Krompirjeva kremna juha s porom in lososom
Krompirjeva juha z ohrovtom in hrustljavo slanino
Kremna lečna juha s špinačo in slanino
Lečna juha s prekajeno postrvjo
Fižolova juha z radičem in hrustljavim pršutom
Sojina juha s slanino
Koromačeva juha z rakci
Kremna juha iz zelene s popečeno slanino in timijanom
Cvetačna kremna juha s hrustljavo klobaso
Jurčkova juha s panceto in piro
Mehiška piščančja juha
Juha iz prekajene krače in suhega graha
»Pašta fižol«
Jota s svinjskimi rebrci
Srbski fižol »pasulj«
Fižolova enolončnica s klobaso
Segedinska zeljna juha s česnovo klobaso
Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Mineštra s pečenico, paradižnikom in fižolom
MESNI LONCI
Kokošja obara
Piščančja enolončnica z belim fižolom
Piščanec z žafranom, rozinami in pinjolami
Piščanec z gorčično lečo
Piščanec z rožmarinom v paradižnikovi omaki
Zajčja obara z lisičkami
Kunec v omaki s suhimi slivami
Telečja obara z vodnimi žličniki
Golaževa juha
Štajerska kisla juha
Pohorski lonec
Boranja
Enolončnica po škotsko
Dušena govedina z okusnimi kruhki
Dušena govedina z rdečo čebulo in gobami
Goveji lonec z zelenjavo
Enolončnica s čičerko in svinjsko trebuševino
Svinjina s pomarančo, olivami in lovorom
Prekmurski bograč
Spomladanski kotliček
RIBJI LONCI
Krapov paprikaš
Brodet
Enolončnica iz školjk in kozic
Ribja enolončnica po ligursko
Morski sadeži v kremni juhi
Španska ribja enolončnica
Ponev s kozicami, krompirjem in paradižniki
File na mladem krompirju in češnjevem paradižniku
Polenovka s paradižnikom in timijanom
Polenovka po primorsko
Enostavna paelja
Recept iz te izdaje:
Enolončnica po škotsko
SESTAVINE:
žlica rastlinskega olja
1 kg jagnječjega fileja (vrat ali katerikoli drug del za dušenje)
ena sesekljana čebula
2 na kocke narezana korenja
en sesekljan por
2 sesekljani stebli stebelne zelene
3 vejice timijana
lovorov list
majhna glava grobo naribanega zelja
300 g na kocke narezane kolerabe
200 g ješprenja
2 l zelenjavne jušne osnove
PRIPRAVA
1. Pečico segrejemo na 160 °C. Meso razrežemo na srednje velike kocke. V ognjevarni posodi, ki jo lahko postavimo v pečico, segrejemo olje, in na hitro popečemo jagnječje kose. Meso z leseno kuhalnico položimo na krožnik in posodo ponovno poškropimo z oljem ter dodamo čebulo, korenje, por, zeleno, timijan in lovorov list. Kuhamo 5 minut, da se zelenjava zmehča.
2. Primešamo zelje, kolerabo in ješprenj. Dodamo tudi meso. Vse skupaj prelijemo z jušno osnovo ter solimo in popramo. Ko mešanica zavre, posodo pokrijemo s pokrovom, postavimo jo v pečico in kuhamo 1 uro in pol, da se meso in ješprenj zmehčata, zelenjava pa začne razpadati. Jed potresemo s peteršiljem in postrežemo.