Namaz iz pečenih jajčevcev, hobotnica po otoško, škampi na buzaro, brodet s česnovimi kruhki, polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami, črna rižota z lignji ali sipami … smo vam v misli priklicali omamne vonjave? To je le peščica jedi iz cele palete mediteranskih okusov, za katere boste recepte našli v novi tematski izdaji. Mediteranci v hrani uživajo, saj je polna odličnih sestavin, njihov način prehranjevanja pa velja za enega najbolj zdravih. Knjiga s trdimi platnicami ima 96 strani.
Kazalo
UVOD
Sredozemska kuhinja
PRIGRIZKI IN PREDJEDI
Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo
Majhne česnove pice s svežim paradižnikom
Špinačni žepki s kozjim sirom in pinjolami
Namaz iz pečenih jajčevcev
Kozice s česnom
SOLATE
Solata s kozjim sirom
Krompirjeva solata s hobotnico in stročjim fižolom
Solata s fižolom in muškatno hobotnico
Niška solata s tuninimi pogačicami
Grška solata
JUHE, ENOLONČNICE IN BRODETI
Gaspačo
Pikantna mediteranska juha z zelenjavnimi blazinicami
Maroška čičerkina juha
Genovska mineštra
Gosta ribja juha
Francoska ribiška juha
Ribja »popara«
Brodet s česnovimi kruhki
Sipe s fižolom
Hobotnica po otoško
RIBE IN MORSKI SADEŽI
Zapečena hobotnica s krompirjem pod peko
Dušeni lignji
Nadevani lignji z riževim nadevom
Morsko cvrtje
Škampi na buzaro »na belo«
Pečeni inčuni s česnovo in pikantno omako
Inčuni po abruško
Sardele v parmezanovi skorjici
z omako iz svežega paradižnika
Nabodala iz sardel na žaru z zeleno omako
Sardele v marinadi
Skuša s pomarančno solatko
Tuna na žaru s solato iz rukole
Tuna s paradižnikom
Brancin v soli
Brancin z janeževim žganjem
in koromačevo majonezo
Orade in kozice z agrumi
Pečena orada s katalonsko solato
Pečeni ribon s kremo iz bazilike
Morski list s češnjevci in maslenim krompirjem
Škarpina s krompirjem, pečena v pečici
Škarpina in škarpinina bistra juha
Morska žaba na nabodalu s slanino in paradižniki
Osličevi fileji s češnjevci in bučkami s cvetovi
Romb z zelenjavo, pečen v pečici
Trilja s timijanom v foliji
MESNE JEDI
Piščančja ponev s slanino
Piščančja tagina
Piščančji fileji s solato iz čičerke
Puranji fileji in bulgurjeva solata z granatnim jabolkom
Puranji kebab
Kunec v limonovi marinadi
Jagnjetina z žara z nadevanimi jajčevci in omako tzatziki
Polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami
Pečen jagenjček po grško
Goveji lonec po provansalsko
Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
Pečene svinjske zarebrnice s koromačem in krompirjem
BREZMESNE JEDI
Pečen fižol s paradižnikom po grško
Zelenjavni ragu
Nadevan paradižnik s špinačo in ovčjim sirom
Zloženka z jajčevci in paradižnikom
Nadevani bučkini cvetovi z olivnim prelivom
Mediteranska zelenjava s sardinami
Polnjene bučke v pečici
Topel ovčji sir v začimbni marinadi
Špinačna fritaja s paradižnikom in rikoto
Špinačna pita s feta sirom in zelišči
Tortilja s papriko, olivami in mocarelo
RIŽ, KUSKUS IN TESTENINE
Piščančji pilav
Paelja
Črna rižota z lignji ali sipami
Rižota s porom in rakci
Kuskus z ribami in morskimi sadeži
Rezanci z mečarico in jajčevci
Rezanci z morskimi sadeži po špansko
Špageti s sardelami, inčuni in pinjolami
Pečena polenta s špinačo in kozjim sirom
KRUH
Francoski kruh z olivami
Piade
Kruhki s čebulo in slanimi sardelami
Pica z inčuni, artičokami, olivami in kaprami
SLADICE
Zdrobovov kolač z medom, oreščki in rozinami
Medena skutina pita
Karamelna krema
Mandulat
Baklava z mandljevim nadevom
Recept iz te izdaje:
Namaz iz pečenih jajčevcev
SESTAVINE:
2 jajčevca
strok česna
1 dl navadnega jogurta
sok polovice limone
grobo narezan zelen čili
žlička mletega koriandra
malo olja
sol in poper
oljčno olje za pokapanje
lepinja ali piada* za postrežbo
PRIPRAVA
1. Najprej pripravimo in segrejemo žar. Na vroči žerjavici spečemo cela jajčevca tako, da koža potemni, meso pa postane mehko. Ohladimo ju v skledi. Jajčevce lahko spečemo tudi v pečici (20 minut) ali v vroči ponvi. Ko se jajčevca ohladita, ju olupimo in meso grobo narežemo.
2. Skupaj z jogurtom, limonovim sokom, česnom, čilijem, koriandrom in oljem damo meso jajčevcev v sekljalnik in vse skupaj začinimo še s soljo in poprom. Sesekljamo v gladek namaz, ki ga damo v skledo in pokapljamo še z malo olja. Če želimo namaz s koščki, jajčevce, česen in čili narežemo na roke in jih nato zmešamo s preostalimi sestavinami.
3. Postrežemo z lepinjo ali podobnim ploščatim kruhom, ki ga prav tako pogrejemo na žaru.
*Piada je tradicionalen italijanski tenek kruh, pečen v ponvi (glej recept na strani 89).