96 strani preizkušenih receptov jedi s priporočenimi vini: juhe, brezmesne jedi, ribje jedi, perutnina, svinjina, govedina, divjačina in seveda tudi sladice! Na koncu knjige pa vas čakajo nasveti, kje in kako vino kupimo, kako vino hranimo, kako vino ponudimo…
Kazalo
JUHE
Bučna juha s pomarančo in timijanom
Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Morski sadeži v kremni juhi
BREZMESNE JEDI
Frtalja
Špinačni njoki z rikoto
Rižota z bučo in žajbljem
Zloženka z jajčevci in paradižnikom
RIBJE JEDI
Špageti z vongolami
Sardele s hrustljavim posipom
File bele ribe s pestom iz oreščkov makadamia
Poširani fileji lista
Tuna na žaru s kumarično prilogo
Pečena postrv, nadevana s kuskusom
Hobotnica v paradižnikovi omaki
PERUTNINA, KUNEC
Spomladanska piščančja pečenka
Piščanec v rdečem vinu
Piščanec z gorčično-smetanovo omako s pehtranom
Pečene puranje prsi z zeliščno omako
Martinova gos s kostanjem in jabolki
Kunec po lovsko
SVINJINA
Pita s slanino in sirom “Quiche Lorraine”
Svinjska pečenka z rožmarinom
Cordon-bleu z omako iz krompirja in skute
Svinjski medaljoni z žara s pomladansko zelenjavo
Svinjska ribica z brusnicami
GOVEDINA
Pečena govedina s francosko čebulno omako
Rostbif z zelenjavo
Dušena govedina z okusnimi kruhki
Biftek s poprom
Marinirana govedina na žaru
Govedina stroganoff z zeliščnimi rezanci
JAGNJETINA, DIVJAČINA
Pečeno jagnječje stegno na pekovskem krompirju
Jagnječji kotleti z bazilikino omako in s sirovimi mafini
Srnji medaljoni z ribezovo omako
SOLATE
Bučna solata z mocarelo
Hruškova solata s sirovim prelivom
Pisana solata z rakci, pomarančo in avokadom
SLADICE
Čokoladna torta z malinami
Kolač s suhim sadjem
Preprost jabolčni narastek
Tiramisu
Čokoladni fondant
VINSKE OSNOVE
Od grozdja do vina
– Bela vina
– Oranžna vina
– Vina roze
– Rdeča vina
– Peneča vina
– Vina posebne kakovosti
Barve, vonji in okusi
– Videz
– Vonj
– Okus
– Suho vino?
Kje in kako vino kupimo
Kako vino hranimo
Kako vino ponudimo
Kako usklajujemo vino in hrano
Nekaj dejstev o slovenskem vinogradništvu
Recept iz te izdaje:
Biftek s poprom
Sestavine:
5 dag črnih poprovih zrn
4 uležani biftki po približno 18 dag
2 žlici sončničnega olja
1 dl brendija
1 dl kisle smetane ali smetane
za kuhanje
2 žlici sesekljanega peteršilja
sol
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 200 °C. Ponev s težkim dnom, najbolje iz litega železa, močno segrejemo. Poper stremo in presejemo, da odstranimo prašne delce. Biftke posolimo in povaljamo v zdrobljenem popru, da so z njim popolnoma obdani.
2. Dlan položimo nad ponev, in če začutimo toploto, je ponev primerno vroča. Vanjo vlijemo olje in takoj položimo biftke. Ne premikamo jih, pečejo naj se 3 minute na eni strani, nato jih obrnemo in pečemo še 3 minute na drugi strani. Preložimo jih v pekač in v pečici pečemo še 2 minuti, če želimo rdeče pečene, 4 minute za srednje pečene in 6 minut za prepečene.
3. Medtem iz ponve, v kateri so se pekli biftki, odlijemo vso preostalo maščobo in vanjo vlijemo brendi. Prižgemo alkoholne hlape in ponev obračamo, dokler hlapi ne ugasnejo. Nato vmešamo smetano, jo zavremo, solimo in kuhljamo toliko časa, da se omaka pokuha na polovico. Biftke vzamemo iz pečice in sok iz pekača vmešamo v omako. Dodamo še peteršilj in omako prelijemo po biftkih na krožnikih.
ČAS PRIPRAVE: 20 minut
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: 2/3
Vinsko priporočilo:
Mladostno svež cabernet sauvignon bi bil zaradi svojega poprastega nadiha pravšnja odločitev. Lahko posežete tudi po zvrsteh, kjer je prisoten cabernet, saj so to velikokrat gastronomsko celo bolj zanimiva vina. Tudi modra frankinja ali res vrhunska metliška črnina sta primeren izbor.